Skiljenämnden i uppfinnar- och konkurrensklausulstvister
Här får du information om avtalet om skiljedomsregler för skiljenämnden i uppfinnar- och konkurrensklausulstvister.
I avtalet om skiljedomsregler för skiljenämnden i uppfinnar- och konkurrensklausulstvister regleras i huvudsak följande:
- inledande av skiljeförfarande,
- skiljenämndens sammansättning,
- förfarandet inför skiljenämnden,
- bevisning,
- skiljedomar och beslut samt
- kostnaderna för skiljeförfarandet.
Viktiga regler om skiljeförfarandet
Skiljenämnden består av en eller flera fasta ordföranden som utses av Svenskt Näringsliv och PTK för en tid av tre år. Ordförande eller ordförandena ska utse sekreterare.
Normalt består skiljenämnden i en tvist av en ordförande och två partsutsedda skiljemän. Parterna kan dock komma överens om att en tvist ska avgöras enbart av ordföranden. Om ordförande inte anser att detta förfarande är uppenbart olämpligt, kommer dessa mål således att avgöras i ensits. En utanförstående arbetstagare kan i mål rörande avtalet om användning av konkurrensklausuler i anställningsavtal begära att tvisten ska avgöras i ensits.
De två skiljemännen utses för varje mål av berört arbetsgivar- respektive arbetstagarförbund. Gäller tvisten en utanförstående arbetstagare har denne rätt att utse en skiljeman, varvid berört arbetsgivarförbund utser den andre skiljemannen. Den utanförstående kan dock avstå från att utse en skiljeman och i stället begära att Svenskt Näringsliv och PTK utser var sin skiljeman.
I en uppfinnartvist kan målet vilandeförklaras i högst fyra år under förutsättning att detta gynnar utredningen om uppfinningens värde.
Skiljenämnden är behörig att i tvist om användning av konkurrensklausuler i anställningsavtal besluta om återkommande vite. Sådant vite kan bestämmas såväl interimistiskt som slutligt. Skiljenämnden kan ta upp en sådan prövning även om arbetsgivaren inte fullgjort sin förhandlingsskyldighet enligt förhandlingsordningen eller, i fråga om utanförstående arbetstagare, erbjudit överläggning.
Parter i en tvist om en konkurrensklausul kan komma överens om sammanläggning (kumulation) med annan rättstvist mellan parterna, exempelvis rörande lagen om företagshemligheter. Detta innebär att skiljenämnden är behörig att pröva samtliga sådana rättstvister mellan parterna.
Svenskt Näringsliv och PTK svarar för kostnaderna för ordförande och sekreterare. Övriga kostnader för skiljenämnden fördelas enligt principerna i rättegångsbalken. Har en utanförstående arbetstagare begärt att Svenskt Näringsliv och PTK ska utse varsin skiljeman svarar dessa organisationer för kostnaderna för dessa skiljemän.
När en skiljedom har meddelats ska ordföranden inom tre månader därefter upprätta ett referat av skiljedomen. Referatet ska innehålla en avidentifierad sammanfattning av tvisten, utan angivande av företagshemligheter. Referatet ska publiceras på lämpligt sätt sedan Svenskt Näringsliv och PTK godkänt referatet.