Nyheter

 • Nyhet:

  Nils Hannerz är ny hedersdoktor vid Lunds Tekniska Högskola

  Vid en högtidlig ceremoni i Lunds domkyrka promoverades tre hedersdoktorer vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) fredagen den 3:e juni. En av dem är Nils Hannerz, näringspolitisk chef på IKEM. I motiveringen lyfter LTH bland annat fram Nils Hannerz engagemang för en omställning mot en hållbar svensk industri.

 • Nyhet:

  IKEM på plats i Bryssel

  • EU

  Många av de politiska beslut som påverkar IKEM:s medlemsföretag tas i EU och dessutom är EU-länderna medlemsföretagens viktigaste exportmarknad. För att vara på plats där det händer, har IKEM därför sedan en tid tillbaka en person på plats i Bryssel. Mikael Möller är chef för IKEM:s brysselkontor med ansvar för de näringspolitiska EU-frågorna. IKEM sitter tillsammans med Cefic, den europeiska kemiindustrins branschorganisation.

 • Nyhet:

  IKEM ser allvarligt på kompetenskrisen

  • Kompetensförsörjning

  Utmaningen att hitta medarbetare med rätt kompetens, i rätt tid, har aldrig varit större. Det visar Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät. Sju av tio företag har rekryteringssvårigheter och tre av tio rekryteringsförsök misslyckas helt! Det ger astronomiska siffror i nationellt produktionsbortfall. Dessutom påverkas konkurrenskraften och investeringsklimatet negativt. Detta samtidigt som incitamenten att arbeta i stället för att erhålla A-kassa blivit ett hinder för rekrytering och utbildningsutbudet matchar inte arbetsmarknadens behov. Sverige inte råd med att ha stora rekryteringsbehov samtidigt som hög arbetslöshet och felmatchad kompetens!

 • Nyhet:

  Cefic firar 50 - återskapar ikonisk bild

  Cefic, den europeiska kemiindustrins branschorganisation, firar sitt 50-årsjubileum. Som ett led i firandet arrangerades en bild för att återknyta till den världsberömda bild som togs 1927 i samband med en internationell konferens.

 • Nyhet:

  Vad tycker unga om medarbetaravtal?

  Missade du förra veckans webbinarium om medarbetaravtal? Nu kan du ta del av en inspelning. Ta chansen att lyssna på vad Madeleine Warghusen, förhandlingschef Naturvetarna och Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, tycker om medarbetaravtal. Under webbinariet presenterar Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, en färsk undersökning om ungas syn på kollektivavtal. Lotta Stern, professor och vd Ratio, presenterar vad forskningen säger, både om den svenska modellen och om medarbetaravtal.

 • Nyhet:

  Slopa skatten på plastbärkassar: IKEM kommenterar Naturvårdsverkets rapport

  • Plastfrågor

  Naturvårdsverket har idag redovisat årsförbrukningen av plastbärkassar i Sverige under 2021. Det bekräftar vad vi på IKEM redan rapporterat att användningen av plastbärkassar har sjunkit dramatiskt på grund av den extrema skatten som infördes för två år sedan. Det Naturvårdsverket tyvärr inte redovisar är att plastbärkassar har ersatts med två olika påsar vilket har ökat resursförbrukningen. Nu köps en papperskasse för att bära hem varorna i och en avfallspåse på rulle för avfallet.

 • Nyhet:

  Rysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin – 7 av 10 företag påverkas av brutna leveranser

  Årets första kvartal innebar fortsatta utmaningar för svensk kemiindustri. Sju av tio företag upplever direkt eller indirekt påverkan genom brutna leveranser från Ryssland, Belarus och Ukraina. Trots detta lyckades IKEM:s medlemmar uppnå samma produktionsvolymer som motsvarande kvartal 2021. På medellång sikt, ett till fyra år, förutspår företagen dock stora utmaningarna. Det visar IKEM:s konjunkturbrev för kvartal ett 2022.

 • Nyhet:

  Nya IED hämmar utveckling och innovation!

  • Miljötillstånd

  5 april presenterade EU-kommissionen sitt förslag till reviderat Industriutsläppsdirektiv, IED. Vi inom svensk industri anser att det är viktigt att riksdagen engagerar sig i IED eftersom vi befarar stora konsekvenser för svensk industri.