Nyheter

Nyheter

Hur stärker vi Sveriges roll som kunskapsnation och hur bidrar vi samtidigt till industrins hållbarhet i kommande forskningsproposition?

29 nov 2019
Den kommande forskningspropositionen och företagens behov var i fokus när IKEM arrangerade riksdagsseminarium tillsammans med riksdagsledamöterna Betty Malmberg, (M) och Mattias Jonsson, (S). Det är högt tryck på innovationsfrågorna nu, både i Sverige inför FoU-proppen och i EU. Därför är det viktigt att lyfta fram våra medlemmars behov, säger Nils Hannerz, som var moderator för seminariet.

Träffpunkt IKEM: Datum spikade för 2020

29 nov 2019
Det här är träffen för dig som är medlem i arbetsgivarföreningen. Vi tar upp aktuella ämnen och ger tid för diskussioner och nätverkande. Vårens första träff sparkar igång 5 maj i Växjö. Alla datum och orter är satta. Varmt välkommen!

Lär dig systematiskt arbetsmiljöarbete!

29 nov 2019
Välkommen till vårt webbinarie "Lär dig systematiskt arbetsmiljöarbete" 6 december. Det här är en introduktionskurs på 50 minuter som vänder sig till alla medlemmar i IKEM.

Fortsatt avmattning inom kemiindustrin – ökad brottslighet oroar företagen

27 nov 2019
Varje kvartal ställer IKEM frågor till medlemmarna, resultaten sammanställs till ett Konjunkturbrev. Nu publicerar vi konjunkturbrevet för kvartal 3. Det visar att tillväxten i kemiindustrin har upphört, men det är stor skillnad mellan delbranscherna. Den här gången ställde vi även frågor om den ökade brottsligheten. Sex av tio företag menar att den påverkat Sverigebilden negativt.

Vår kunskap om återvinning kan gå på export

20 nov 2019
Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) arrangerade ett seminarium om klimatexport på Kungliga Slottet. Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel deltog och fick bland annat lyssna till Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd på IKEM. Fokus för seminariet var de förändringar som måste ske för att uppnå ett hållbart samhälle och vilka möjligheter Sverige har att bidra till lösningar i andra länder genom att exportera kunskap och teknik när det exempelvis gäller återvinning av plast.

Hur påverkas er verksamhet av vattenavbrott?

20 nov 2019
Just nu pågår en studie om hur olika näringar påverkas ekonomiskt vid vattenavbrott. Några av er har kanske redan fått information om denna studie per post, men det finns möjlighet för alla som vill att delta i enkätundersökningen och därmed bidra till att stärka tillgången och leveranssäkerheten av vatten. Dina svar på studien behöver vara inne senast 5 december.

Kemins Dags-materialet uppskattat av lärare

20 nov 2019
Kemins Dag är en av IKEM:s största satsningar, varje år genomför 110.000 barn och deras lärare kemiexperiment med material som de fått från IKEM. Men vad tycker egentligen lärarna om materialet? För att ta reda på det har IKEM bett lärarna fylla i en enkät – gensvaret är överväldigande positivt.

IKEM syns!

15 nov 2019
Här berättar vi kort om en vecka i IKEM:s verksamhet där vi syns lite extra.

Satsa på effektivare riskbedömnings- och screeningmetoder!

11 nov 2019
För alla kemiföretag är det jätteviktigt att de kemikalierna de producerar och säljer kan användas på ett säkert sätt. Kemikalier som inte orsakar skada på människa eller miljö, är självklart mycket mer åtråvärda för kunderna än ämnen som kan ställa till med problem. Därför finns ett stort behov av bättre och effektivare riskbedömnings- och screeningmetoder. Det hade vi från industrin önskat att Christina Rudén tagit större fasta på i sin utredning om coctaileffekten och gruppvis hantering av ämnen.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in