Nyheter

Nyheter

Arbetsmiljö för chefer

26 mar 2021 | Arbetsgivarguiden, Arbetsmiljö
Prevent lanserade i dagarna en ny webbaserad arbetsmiljöutbildning för chefer och arbetsledare. Den består av åtta moduler med teori, interaktiva övningar och exempelfilmer. Utbildningen är både på svenska och engelska, där man enkelt kan växla mellan språken. Tillgången till utbildningen är på obegränsad tid så du kan när som helst kan gå tillbaka för att repetera enskilda avsnitt, eller hela utbildningen.

Prata lön med Christer!

26 mar 2021 | Arbetsgivarguiden, Lönebildning
Lönebildningsprocessen beskrivs av många som en båda omständlig och jobbig process som i slutänden ändå inte gör alla nöjda. Hur ska man egentligen tänka kring lön och lönebildning? Vad måste vi göra och hur får vi förståelse för vårt tänk? Vad innebär egentligen de steg som beskrivs i kollektivavtalen?

PolyREC ska rapportera om plastens cirkularitet i Europa

26 mar 2021 | Plast
Organisationerna Petcore Europe®, PlasticsEurope®, Plastics Recyclers Europe® och VinylPlus® har bildar tillsammans organisationen PolyREC™. PolyREC™ ska övervaka, verifiera och rapportera branschernas siffror för plaståtervinning och användning av återvunnen plast i Europa. I detta arbete använder man ett gemensamt datainsamlingssystem - RecoTrace™. PolyREC™ ska säkerställa spårbarhet, transparens och förtroendet för det återvunna materialet längs hela plastens värdekedja.

Färgade mikroplaster var i själva verket cellulosa

25 mar 2021
Forskare som studerar mikroplast har antagit att alla färgade fibrer är syntetiska och därmed klassat dem som mikroplaster. Nu visare en ny mer noggrann studie att bara 8,2 procent av de mikrofibrer som finns i haven är att betrakta som plast. De flesta, 79,5 procent, består i stället av cellulosa.

Ökat intresse för att använda koldioxid som råvara – Perstorp projekterar världens största CCU anläggning

25 mar 2021
Utsläppen av koldioxid påverkar klimatet och behöver minskas. I allt fler industrier sker nu utveckling kring nya processer som kan minska utsläppen. En möjlighet är att använda koldioxiden som råvara för att bygga kemikalier för att på så sätt minska både utsläpp och användningen av fossila råvaror. Till exempel driver Perstorp ett projekt som kan minska utsläppen med 500 000 ton koldioxid per år.

Många ville veta hur man kan öka intresset för kemi- och kemiteknik

22 mar 2021
Fråga Lund-professorn Ulf Ellervik har blivit något av Sveriges mesta kemikändis, genom föreläsningar, böcker och medverkan i SVT har han gett kemi-Sverige ett ansikte. Men hur gör att för att skapa intresse för kemiämnet? Och hur gör andra, till exempel IKEM? Det var temat för onsdagens digitala seminarium som samlade mer än 200 deltagare.

Introduktion till kollektivavtalad försäkring och pension

17 mar 2021 | Arbetsgivarguiden, Försäkringar och pension
IKEM:s medlemmar i arbetsgivarföreningen har möjlighet att gå de kurser som Avtalat ger om kollektivavtalade försäkringar och pension. Alla webbutbildningar är kostnadsfria. Ett tips från oss är webbutbildningen "Introduktion till kollektivavtalad pension och försäkring"  som vänder sig till dig som nyligen tecknat kollektivavtal eller som behöver en repetition.

Nytt verktyg för tvätteriets ergonomi

16 mar 2021
IKEM har, tillsammans med IF Metall, tagit fram vägledning och verktyg som stöd till tvättindustrins arbete med att förebygga belastningsbesvär. Materialet är framtaget via Prevent och bygger på ett forskningsprojekt som vi tidigare genomfört via RISE (fd. Swerea IVF).

Kemisk återvinning godkänns i Danmark

11 mar 2021 | Plast
Kemisk återvinning av blandat plastavfall har nu officiellt godkänts i Danmark. Godkännandet innebär att plast som skickas till förbränningsanläggningar nu istället kan återvinnas till nya högkvalitativa material.  och till och minska koldioxidutsläppen med 50% jämfört med om plasten skulle gått till förbränning.

Global brist på plast drabbar svenska företag

5 mar 2021 | Plast
Det råder för närvarande en stor brist på plastråvara i Europa och resten av världen.  Följden är kraftigt höjda råvarupriser samt leveranssvårigheter. Problemet är så stort att det finns risk att svenska plastbearbetande företag kan tvingas stänga ner delar av sin produktion. Främst är det polyolefinerna, polyeten och polypropen, som är drabbade, men även flera andra materialtyper bland annat PVC och polyamider är påverkade.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in