Nyheter

Nyheter

Framtidens klimathjältar

20 dec 2019
När årets Nobelpris i kemi tillkännagavs var vi många som sa "Äntligen!" Batterier är en superviktig pusselbit om vi ska kunna lösa klimatutmaningen.

Green deal behöver kemiindustrin

11 dec 2019
EU-kommissionen presenterade idag en utmanande och omfattande plan för Europas väg mot hållbarhet som ska förena en renare miljö med en växande ekonomi. För industrins del kommer bl.a. förslag på klimatområdet, energiskatter, hållbara bränslen, industrins utsläpp till luft och vatten, industristrategi, åtgärdsplan för cirkulär ekonomi och reformer för avfall. Flera av frågorna innebär en översyn av befintliga regelverk och omfattande konsekvensanalyser.

Hur stärker vi Sveriges roll som kunskapsnation och hur bidrar vi samtidigt till industrins hållbarhet i kommande forskningsproposition?

29 nov 2019
Den kommande forskningspropositionen och företagens behov var i fokus när IKEM arrangerade riksdagsseminarium tillsammans med riksdagsledamöterna Betty Malmberg, (M) och Mattias Jonsson, (S). Det är högt tryck på innovationsfrågorna nu, både i Sverige inför FoU-proppen och i EU. Därför är det viktigt att lyfta fram våra medlemmars behov, säger Nils Hannerz, som var moderator för seminariet.

Träffpunkt IKEM: Datum spikade för 2020

29 nov 2019
Det här är träffen för dig som är medlem i arbetsgivarföreningen. Vi tar upp aktuella ämnen och ger tid för diskussioner och nätverkande. Vårens första träff sparkar igång 5 maj i Växjö. Alla datum och orter är satta. Varmt välkommen!

Lär dig systematiskt arbetsmiljöarbete!

29 nov 2019
Välkommen till vårt webbinarie "Lär dig systematiskt arbetsmiljöarbete" 6 december. Det här är en introduktionskurs på 50 minuter som vänder sig till alla medlemmar i IKEM.

Fortsatt avmattning inom kemiindustrin – ökad brottslighet oroar företagen

27 nov 2019
Varje kvartal ställer IKEM frågor till medlemmarna, resultaten sammanställs till ett Konjunkturbrev. Nu publicerar vi konjunkturbrevet för kvartal 3. Det visar att tillväxten i kemiindustrin har upphört, men det är stor skillnad mellan delbranscherna. Den här gången ställde vi även frågor om den ökade brottsligheten. Sex av tio företag menar att den påverkat Sverigebilden negativt.

Vår kunskap om återvinning kan gå på export

20 nov 2019
Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) arrangerade ett seminarium om klimatexport på Kungliga Slottet. Kungen, Drottningen, Kronprinsessan och Prins Daniel deltog och fick bland annat lyssna till Magnus Huss, förbundsdirektör och vice vd på IKEM. Fokus för seminariet var de förändringar som måste ske för att uppnå ett hållbart samhälle och vilka möjligheter Sverige har att bidra till lösningar i andra länder genom att exportera kunskap och teknik när det exempelvis gäller återvinning av plast.

Hur påverkas er verksamhet av vattenavbrott?

20 nov 2019
Just nu pågår en studie om hur olika näringar påverkas ekonomiskt vid vattenavbrott. Några av er har kanske redan fått information om denna studie per post, men det finns möjlighet för alla som vill att delta i enkätundersökningen och därmed bidra till att stärka tillgången och leveranssäkerheten av vatten. Dina svar på studien behöver vara inne senast 5 december.

Logga in eller skapa en inloggning

Då får du ta del av mer information på webben.

Logga in