Upp och ner med Berta

Du behöver:

Fissaft – här finns en beskrivning av hur du tillverkar fissaft

Bikarbonat
Citronsyra
Matolja
Ett glas
En hög vas – i programmet används en ca 30 cm hög vas vars inre diameter är ca 5 cm, men det går bra med andra mått på vasen också. Det viktiga är att barnen kan se vad som händer. Exempel på lämplig vas 
Matskedsmått
Pipetter. Här kan man köpa pipetter 

Gör så här:

  1. Häll två matskedar bikarbonat i vasen
  2. Fyll på med olja i vasen så att du kommer ca 5 cm nedanför övre kanten
  3. Häll upp fissaft i glaset
  4. Tillsätt en matsked citronsyra
  5. Sug upp fissaft med en pipett
  6. Droppa fissaften ovanpå oljan
  7. Studera vad som händer

Bakgrund:

I rödkål finns antocyaner, ett slags naturliga färgämnen som ändrar färg beroende på surhetsgrad. När vi tillverkar fissaft får vi en vattenlösning av antocyanerna som man kan mäta pH med, hur surt eller basiskt något är. På kemispråk kallar man fissaften en pH-indikator.

När fissaften droppas i vasen passerar dropparna genom oljan eftersom vatten har högre densitet än olja. När bubblorna når botten så regerar citronsyran i fissaften med bikarbonaten som ligger på vasens botten. Koldioxid bildas och lyfter upp bubblorna till ytan igen.

När bubblorna nått ytan släpper de ifrån sig koldioxiden till luften och då åker de ned till botten igen, där reagerar citronsyran med bikarbonat och så bildas ny koldioxid som kan lyfta bubblan.  

Det som också händer när fissaften kommer i kontakt med bikarbonat är att pH sänks, saften blir mindre sur, då ändras färgen eftersom fissaften är känslig för pH. Du kan läsa mer om det här. 

Instruktion till experimentet

Experiment 1 Upp och ner med Berta