Skriv ut

Filmer och extramaterial

Under Kemins Dag 2020 handlar experimenten om de två viktiga näringsämnena fosfor och kväve. Här har vi samlat filmer och annat material som ger mer information om årets experiment.

Temat för Kemins Dag 2020 är Växthälsa. Bakgrunden till årets tema är att FN utsett 2020 till Internationella året för växthälsa och precis som människor behöver äta bra för att hålla sig friska behöver växter ha tillgång till rätt näring.

Det första av årets experiment är en lärarledd demonstration. Experimentet är en förenklad version av en alldeles nyutvecklad metod för återvinning av fosfor ur avloppsslam.

Film om hur experimentet nr 1, Återvinna fosfat,  genomförs. 

Länk till filmen på youtube

Film om företaget Easymining som utvecklat den nya metoden för återvinning av fosfor.

Länk till filmen på youtube 

I det andra experimentet får eleverna själva experimentera med kväveföreningen urea med några andra ingredienser till en blandning som ger fina kristaller på piprensarträd.

Film om hur experiment nr 2, kristallträd, genomförs.

Länk till filmen på youtube

Fördjupningsmateral

Kemiska Sällskapet i Uppsala
Bjuder in till Kemins Dag online. Liveföreläsning ”Växter både pratar och känner, Hur då? Genom kemisk kommunikation” på temat ”växthälsa”, lördag den 17 oktober 11.00-11.20 med efterföljande diskussion. På webbsidan kommer det även finnas experimentfilmer, dessa finns tillgängliga 16-18 oktober. Läs mer

Kemiska Föreningen i Lund
Arrangerar en föreläsning den 15 oktober, Plants in the service of humanity – from stone age tools to CRISPR", med Mats Hansson, Professor in Plant Molecular Biology, Lund University, Sweden. Läs mer här 

Kemilärarnas resurscentrum KRC
Kemilärarnas resurscentrum har tagit fram en presentation om årets Kemins Dag – fritt för alla lärare att använda.

Länk till presentationen

Länkar